Reklama
  • Piątek, 7 października 2016 (13:06)

    Łosoś po nicejsku

Składniki: 30 dag ziemniaków, 30 dag filetu z łososia, cytryna, 20 dag fasolki szparagowej, 4 jajka, olej, 2 pomidory, 1/2 szklanki czarnych oliwek, 6 łyżek oliwy, 2 łyżki octu winnego, mięta, sól, pieprz, świeże zioła

4 porcje, czas ok. 40 min; porcja – 260 kcal, cena 4 zł.

Reklama

1. Ziemniaki wyszoruj, wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj do miękkości. Odlej, ostudź, obierz z łupinek. Obrane ziemniaki pokrój na ćwiartki. Filet z łososia opłucz, osusz. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Odstaw na 30 minut.

2. Fasolkę szparagową oczyść, odetnij końcówki, usuń ewentualne łyka. Wrzuć ją na osolony wrzątek i gotuj 10 minut. Wyjmij, osącz na sicie, przelej zimną wodą.

3. W osobnym garnku z osolonym wrzątkiem ugotuj na twardo jajka. Ostudź je, obierz i pokrój na ćwiartki. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Włóż łososia. Smaż po kilka minut z każdej strony. Przestudź, rozdrobnij. Umyj, osusz i pokrój na ósemki pomidory.

4. Ziemniaki wymieszaj z fasolką, jajkami, łososiem, pomidorami i osączonymi oliwkami. Utrzyj na sos oliwę z octem winnym. Dodaj łyżeczkę drobno poszatkowanej mięty. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Polej sałatkę. Posyp obficie świeżymi ziołami.

Klasyczną sałatkę nicejską przyrządza się z tuńczyka (grillowanego lub z puszki). Inne charakterystyczne dla tego francuskiego dania dodatki to fileciki anchois, sałata rzymska, papryka, a w niektórych wariantach także bób. Warto wiedzieć, że tradycyjnie jedynym gotowanym składnikiem sałatki były jajka.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg ziemniaków, cebula, 1 jajko, łyżka mąki, olej, 1 ogórek, 1 cytryna, 10 dag serka homogenizowanego naturalnego, 20 dag wędzonego łososia, sól, pieprz, 3 gałązki koperku, sałata więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.