Reklama
  • Środa, 23 grudnia 2015 (08:05)

    Łosoś po szwedzku

Składniki na 6-8 porcji: 1 kg łososia – filet ze skórą, 1 szklanka soli,1 łyżka cukru, 3 duże pęczki koperku, 1 cytryny, 50 ml wódki l mix sałat, 1 awokado, 1 czerwona cebula,dresing do sałat

1. Koperek opłukać, osuszyć, posiekać. Cytrynę wyszorować, osuszyć, zetrzeć z niej skórę, wycisnąć sok. Wymieszać z solą, cukrem i koperkiem.

2. Filet łososia umyć, jak najdokładniej oczyścić z ości, opłukać, osuszyć. Ułożyć skórą do dołu w naczyniu z wysokimi ściankami. Zasypać grubą warstwą przypraw, skropić wódką. Zawinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 48 godzin.

Reklama

3. Rybę wyjąć, oskrobać nożem z przypraw (nie płukać). Ułożyć na desce do krojenia i bardzo ostrym nożem krajać pod kątem cieniutkie plasterki. Podawać z sałatką z mieszanych sałat z pokrojonym awokado i piórkami cebuli, polaną dresingiem.

Przygotowanie: ok. 45 minut + marynowanie.

Nasza rada

To bardzo wytworne danie, więc możesz je z powodzeniem podać na wyjątkową kolację. Do łososia zaserwuj bagietkę i musujące wino.

Twoje Imperium
Więcej na temat:łosoś | Platforma Obywatelska | 1 | 1+ | 1\ | 1 procent

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 400 g grubych filetów z dorsza ● 175 g cukinii ● 80 g wędzonego boczku w plastrach ● 4–5 łyżek soku z limonki ● 10–12 pomidorków koktajlowych ● świeżo zmielony pieprz ● 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.