Reklama
  • Wtorek, 19 stycznia (11:05)

    Łosoś pod orzechowym pesto

Składniki na 4 porcje: 4 kawałki fileta z łososia (po ok. 20 dag każdy), 2 łyżki soku z cytryny, 2–3 łyżki oleju, 2 pęczki bazylii, 4 łyżki orzechów laskowych bez skórki, 2 ząbki czosnku, 5 dag startego parmezanu, 6-7 łyżek oliwy, sól, biały pieprz. Dodatki: posiekane orzechy laskowe ze skórką do dekoracji, sałatka z granatem i cząstkami pomarańczy.

1 Rybę opłucz, wytrzyj do sucha, skrop sokiem z cytryny. Potem posyp ją solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Włóż kawałki łososia i smaż je po 2–3 minuty z każdej strony. Ostrożnie przewracaj, by filety nie rozpadły się.

Usmażoną rybę zdejmij z patelni, trzymaj w cieple, aby nie wystygła. Przygotuj pesto. Czosnek obierz, pokrój w plasterki. Bazylię opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek.

Reklama

2 Do malaksera wrzuć orzechy laskowe (bez skórki). Dodaj bazylię, czosnek oraz parmezan. Dolej oliwę. Zmiksuj na gładki sos. Pesto przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Filety z łososia przełóż na talerze.

Polej przygotowanym sosem. Posyp posiekanymi orzechami. Podawaj z sałatką z pomarańczą i granatem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:datki | łosoś | pesto | P.O.D.

Zobacz również

  • 1 ząbek czosnku, 1 słoik (53 ml) kaparów, 1 pęczek natki pietruszki, 1 dag filetów z sardeli w oliwie, 10 łyżek oliwy, 1-2 łyżeczki białego octu winnego, 1 cytryna szczypta cukru, 4 czerwone... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.