Reklama
  • Piątek, 23 grudnia 2016 (13:05)

    Łosoś pod paprykową pierzynką

1 duża żółta papryka, 1 ząbek czosnku, 10 dag orzechów makadamia, 5 dag oliwy, sól, 7 dag startego owczego sera, najlepiej pecorino, grubo mielony czerwony pieprz, gałązka rozmarynu, 20 dag dzikiego ryżu, 60 dag filetów z łososia, 1 łyżka masła, 100 ml białego wina

Przygotowanie ok. 45 minut.

Reklama

1. Paprykę rozciąć, usunąć środek z pestkami, strączek pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek obrać, posiekać, wymieszać w miseczce z pieprzem, orzechami i oliwą. Odłożyć trochę kosteczek papryki, resztę dodać do składników w miseczce. Zmiksować na gładką pastę. Domieszać owczy ser. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ryż ugotować w lekko posolonej wodzie wg przepisu podanego na opakowaniu.

2. Łososia podzielić na 4 porcje. W garnku rozgrzać masło. Wymieszać je z winem i posiekanymi igiełkami rozmarynu. Dolać 500 ml wody. Posolić do smaku. Doprowadzić do wrzenia, potem zmniejszyć płomień i jeszcze chwilę gotować. Do winnego wywaru włożyć rybę, gotować 5-8 minut.

3. Rybę ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową. Ułożyć na talerzach z ryżem. Na każdej porcji łososia położyć nieco pasty paprykowej. Posypać odłożonymi kosteczkami papryki oraz czerwonym pieprzem.

Porcja: 860 kcal.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 4 duże filety z ryby morskiej, sok wyciśnięty z cytryny , 1 duży por, 2-3 ząbki czosnku, 1 pęczek natki, 4 łyżki masła, 1 łyżeczka mielonej przyprawy do ryb, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.