Reklama
  • Poniedziałek, 28 grudnia 2015 (14:00)

    Łosoś w miodowo-czosnkowej marynacie

Składniki: • 35 dag surowego łososia podzielonego na 2 kawałki. Marynata: • 2 ząbki czosnku • 3 łyżki miodu • 3 łyżeczki musztardy Dijon • sól • czarny pieprz • szczypta pieprzu cayenne • pietruszka do dekoracji.

1. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

2. Dwa ząbki czosnku rozetrzyj starannie z solą, pieprzem czarnym i cayenne. Dodaj miód oraz musztardę Dijon.

Reklama

3. Połącz wszystkie składniki marynaty (najlepiej przy pomocy trzepaczki). Włóż do niej umytego łososia, po czym wstaw go do lodówki na minimum godzinę.

4. Tak zamarynowaną rybę umieść w rozgrzanym piekarniku i piecz około 15 minut. Gotowego łososia posyp posiekaną natką pietruszki.

Przepis nadesłała: Antonina Zarakowska

Kurier TV
Więcej na temat:Dijon | przepis | łosoś | marynata | marynaty

Zobacz również

  • 1. Szybko „upichcisz” rybę na parze. Filet soli lub dorsza pokrój w szerokie pasy. Posól, posmaruj masłem i posyp koperkiem. Gotuj 15 minut w naczyniu z wkładką do gotowania na parze.Podawaj z... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.