Reklama
  • Poniedziałek, 7 kwietnia 2014 (11:10)

    Łosoś w stylu orientalnym

Składniki na 4 porcje: 40 dag fileta z łososia, sól, sok z połowy cytryny, 4 łyżki sosu ciemnego sojowego, 2 łyżki marynowanych płatków imbiru z sosem, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka sezamu, pół opakowania kiełków brokułu, 2 torebki ryżu jaśminowego, 2 długie ogórki, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 2 łyżki sosu sojowego, pół łyżeczki miodu.

Reklama

1. Łososia umyj, namocz w miseczce z wodą i łyżeczką soli, a następnie odstaw na pół godziny.

2. Po tym czasie przełóż go (bez zalewy) do naczynia żaroodpornego i skrop sokiem z cytryny. Wstaw rybę do piekarnika rozgrzanego do 150°C i piecz ok. 15-20 minut.

3. W tym czasie ugotuj w osolonym wrzątku ryż jaśminowy i przygotuj sałatkę.

4. Ogórki obierz ze skóry i przy pomocy skrobaczki do warzyw potnij go na długie, bardzo cienkie plasterki (bez środka z pestkami). Zalej je oliwą wymieszaną z sosem sojowym i miodem.

5. Na rozgrzanej patelni upraż ziarna sezamu, dodaj miód i cały czas mieszając, dolej sos sojowy oraz zalewę imbirową z dodatkiem płatków. Podgrzewaj całość nie dłużej niż 2 minuty.

6. Upieczonego łososia pokrój na 4 porcje i ułóż na kiełkach brokułu. Polej go wraz z ryżem sosem z patelni i podawaj z sałatką.

Barbara Winter z Wrocławia

Super TV
Więcej na temat:wroc | łosoś | Stylu

Zobacz również

  • Składniki: 70 dag fileta z dorsza, 2 jajka, sok z połowy cytryny, bułka tarta, pieprz, sól, olej. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.