Reklama
  • Wtorek, 23 lutego (13:05)

    Łosoś w zalewie buraczanej

Filet z połowy łososia (ok. 1,2 kg), 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego, 2/3 szklanki posiekanych ziół, np. koperku, szczypiorku, natki pietruszki, drobno starta skórka z cytryny, skórka starta z 1/2 pomarańczy, ostra musztarda do posmarowania. Marynata: po szklance cukru i grubej soli, 2 buraki, obrane i starte, po łyżce posiekanego koperku i nasion kminu rzymskiego, skórka starta z cytryny, kieliszek ginu (lub czystej wódki). Dressing: 1/2 szklanki maślanki, 1 i 1/2 łyżki oliwy, łyżka soku z cytryny.

✓ 12 porcji • przygotowanie: 40 min (plus moczenie przez noc) • 311 kcal/porcja • 3 zł/porcja

1 Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Połowę wyłóż na dno podłużnego szklanego półmiska, ułóż na niej rybę. Nałóż na rybę resztę marynaty. Przykryj folią i włóż do lodówki na noc.

Reklama

2 Wyjmij rybę z marynaty, dokładnie oczyść i opłucz. Osusz ręcznikiem papierowym.

3 Upraż na patelni nasiona kminu rzymskiego (30 sekund), następnie rozgnieć je (np. w moździerzu) lub drobno posiekaj. Wymieszaj z ziołami i skórkami cytrusów.

4 Posmaruj łososia musztardą, obsyp ziołami i lekko je dociśnij. Przykryj rybę i wstaw do lodówki.

5 Na dressing wymieszaj mikserem maślankę, oliwę i sok z cytryny, przypraw do smaku. Podawaj łososia prosto z lodówki, z dressingiem, jajkami ugotowanymi na twardo, ikrą (opcjonalnie) i chrupiącym pieczywem.

Olivia
Więcej na temat:na | łosoś

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.