Reklama
  • Poniedziałek, 9 listopada 2015 (14:01)

    Łosoś z bakłażanem i ziemniakami

Składniki na 4 porcje: 80 dag ziemniaków, 40 dag filetu z łososia, 1 mały bakłażan, 1 cytryna, 8 liści laurowych, olej, 4 gałązki tymianku, sól, pieprz, rukola.

czas ok. 60 min; porcja – 340 kcal, cena 4,50 zł

Reklama

1 Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, pozostaw ze skórką. Wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj do miękkości (ok. 20 minut). Odlej i ostudź, a potem obierz ze skórki. Pokrój w grubsze plastry.

2 Filet z łososia (bez skóry) oczyść starannie, opłucz pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, a następnie pokrój w dużą kostkę. Bakłażan wyszoruj, opłucz, pokrój na kawałki razem ze skórką. Cytrynę sparz wrzątkiem, pokrój w plasterki.

3 Patyczki do szaszłyków namocz w zimnej wodzie (aby się nie spaliły). Nadziewaj na nie na przemian kawałki łososia, plastry cytryny, liście laurowe i kawałki bakłażana.

4 Przygotowane szaszłyki skrop delikatnie olejem, posyp z każdej strony solą oraz pieprzem. Ułóż na patelni grillowej i smaż, obracając, 10-15 minut. Możesz też ułożyć je na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. 12 minut.

5 W tym czasie przygotuj ziemniaki. Ułóż je na osobnej blasze, oprósz solą oraz pieprzem i również skrop olejem. Tymianek opłucz, osusz, otrzyj listki. Posyp nimi ziemniaki.

Piecz 15 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. Podawaj do łososiowych szaszłyków. Ozdób opłukanymi listkami rukoli.

Świat kobiety
Więcej na temat:ziemniaki | z | cytryna | łosoś | cytryny | bakłażan | ziemniak

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób. Ryba: 40 dag filetów rybnych (dorsza, łupacza) • 4 łyżki bułki tartej • po 10 dag parmezanu i sera cheddar • kilka liści natki pietruszki • 10 dag pistacji • sól • pieprz... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.