Reklama
  • Poniedziałek, 28 grudnia 2015 (09:05)

    Łosoś z białą rzodkwią

Składniki:  500 g filetów z łososia ze skórą  2 pęczki dymki  1/2 pęczka kopru  600 g białej rzodkwi  sól  pieprz  oliwa z oliwek  szczypta cukru  świeża melisa (do dekoracji)  cytryna  75 g musztardy Dijon

Reklama

Przygotowanie:

1. Umyj pod bieżącą wodą dymki i pokrój w cienkie plasterki.

2. Białą rzodkiew opłucz, obierz ze skórki i pokrój w grube plasterki.

3. Przygotuj koperek – najpierw przepłucz go pod bieżącą wodą, potrząśnij energicznie pęczkiem, żeby opadła z niego woda, a następnie drobno posiekaj.

4. Przygotuj filety z łososia – najpierw opłucz w wodzie i wysusz papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój na osiem części (po dwie na jedną porcję). Posyp je delikatnie solą i świeżo zmielonym pieprzem.

5. Na koniec boki ryby posmaruj niewielką warstwą musztardy Dijon, która ma ostro-słony smak, dlatego uważaj, żeby nie przesadzić z jej ilością.

6. Na metalową wkładkę do garnka połóż łososia i gotuj go na parze ok. 15-20 minut. 7. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim dymkę, dodając szczyptę cukru, soli i pieprzu.

8. Na talerzach ułóż najpierw pokrojoną rzodkiew, posyp ją podsmażoną dymką, a na to połóż rybę.

9. Udekoruj plasterkiem cytryny i świeżą melisą.

Czas: ok. 30 minut. Poziom: średni. Porcje: 4 320 kcal/ porcja.

Tele Tydzień
Więcej na temat:Dijon | z | łosoś

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób. Ryba: 40 dag filetów rybnych (dorsza, łupacza) • 4 łyżki bułki tartej • po 10 dag parmezanu i sera cheddar • kilka liści natki pietruszki • 10 dag pistacji • sól • pieprz... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.