Reklama
  • Wtorek, 10 stycznia (14:05)

    Łosoś z czosnkiem pieczony w folii

Potrzebne: ● filet z łososia ● cytryna ● oliwa z oliwek lub olej ● kilka ząbków czosnku ● sól i pieprz ● szczypiorek ● koperek ● natka pietruszki.

Reklama

1. Łososia dokładnie umyj, osusz.

2. Następnie skrop rybę oliwą, przypraw solą i pieprzem.

3. Ułóż rybę na folii aluminiowej. Cytrynę sparz, pokrój w plasterki i ułóż ją na wierzchu ryby wraz z plasterkami czosnku.

4. Tak przygotowanego łososia owiń folią aluminiową. Piecz 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 250°C.

Przed podaniem posyp zieleniną: koprem, natką, szczypiorkiem. Podawaj z sałatą.

Warto wiedzieć: Łosoś bałtycki jest najlepszą odmianą tej ryby, choć jego mięso nie ma koloru łososiowego, tylko żółty. Kupując łososia w całości wybieraj mniejsze ryby, ponieważ są młodsze, mają bardziej delikatne mięso i mniej zanieczyszczeń.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag filetu z surowego łososia, 1 główka sałaty lodowej, 1-2 ogórki sałatkowe, 2-3 dymki ze szczypiorkiem, 1 ząbek czosnku, 5 łyżek oliwy, sok z cytryny, sól, pieprz, płynny miód więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.