Reklama
  • Piątek, 26 lutego (15:00)

    Łosoś z farszem

Składniki: na 4 porcje: 70 dag filetu z łososia ze skórką Nadzienie: czerwona papryka, cebulka dymka, świeży imbir (ok. 5 cm), 3 łyżki oliwy, 10 dag kukurydzy w puszce, sól. Marynata: 5 ząbków czosnku, papryczka chili, 4 gałązki świeżego tymianku, 2 łyżki miodu, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki białego octu winnego, sól. Sałatka: czerwona cebula, 2 ząbki czosnku, cukinia, żółta papryka, 25 dag pomidorków cherry, 10 dag czarnych oliwek, 2 łyżki oliwy , garść natki pietruszki

Reklama

Paprykę, dymkę oraz imbir oczyść i drobno pokrój. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej warzywa. Następnie dodaj kukurydzę i smaż cały czas, mieszając. Dopraw solą i odstaw do wystudzenia. Czosnek, papryczkę chili i listki tymianku oczyść i posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do misy i zalej miodem, oliwą i octem. Wymieszaj i dopraw solą.

Filet z łososia, umyj i osusz. Ostrym nożem wykrój z przodu kieszeń i napełnij ją warzywną mieszanką. Brytfannę wyłóż folią aluminiową i papierem do pieczenia. Połóż na nim nadziewanego łososia, posól i zalej marynatą. Łososia szczelnie owiń papierem i piecz w piekarniku w temp. 200 °C przez 20 minut.

Przygotuj sałatkę. Cebulę, czosnek, paprykę, cukinię oraz pomidorki oczyść i pokrój w kawałki. Następnie przełóż na patelnię i podsmaż na niewielkiej ilości oliwy. Odsącz oliwki z zalewy i dorzuć do warzyw. Chwilę podsmaż. Pod koniec dodaj grubo posiekaną pietruszkę. Podawaj z pieczonym łososiem.

Na żywo
Więcej na temat:z | marynata | łosoś | d] | d\ | d' | d | sa | ODS | papryka

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.