Reklama
  • Piątek, 8 stycznia (15:05)

    Łosoś z groszkiem i rozmarynem

Składniki na 4 porcje: 8 filetów z łososia (po ok. 15 dag każdy, 20 dag mrożonego groszku, 2 małe czerwone papryk, 80 dag ziemniaków, 2 łyżki musztardy francuskiej, 2 łyżki musztardy sarepskiej, 2 łyżki bułki tarte, 1 łyżka masła, 2 łyżki oliwy, cytryna, 150 ml bulionu warzywnego, sól, pieprz, 3-4 gałązki świeżego rozmarynu.

Reklama

1. Paprykę oczyścić, pokroić w cienkie paski. Umyte i obrane ziemniaki pokroić w talarki. Bulion podgrzać z gałązką rozmarynu, umieścić w nim talarki ziemniaków i masło.

Po ok. 10 minutach duszenia dodać groszek i słupki papryki, znów poddusić (kolejne 10 minut). Po przygotowaniu trzymać pod przykryciem.

2. Kawałki łososia umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, odstawić na ok. 10 minut, następnie podsmażyć na oliwie z obu stron. Podsmażoną rybę przełożyć na blachę do pieczenia i grillować w piekarniku przez ok. 3 minuty.

Pod koniec grillowania posmarować łososia pastą przygotowaną z musztardy, masła oraz bułki tartej. Gdy bułka się przyrumieni, potrawa gotowa. Podawać rybę z potrawką z warzyw.

Przygotowanie: ok. 40 minut

Twoje Imperium
Więcej na temat:d] | d\ | d' | d | z | łosoś | groszek

Zobacz również

  • Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych (matjasy), 2 łyżki cukru, pół szklanki oleju, 4 łyżki octu , 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 cebule, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 liście laurowe ,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.