Reklama
  • Poniedziałek, 27 lipca 2015 (10:00)

    Łosoś z makaronem i bazylią

SKŁADNIKI dla 4 osób 75 dag makaronu tagliatelle • cebula • 2 ząbki czosnku • 30 dag fileta z łososia bez skóry • 2 łyżki oliwy • 2 łyżki masła • 20 dag śmietany 18 proc. • 100 ml mleka • 2 garści bazylii • sól • pieprz.

1 Łososia umyj, włóż do naczynia żaroodpornego, polej łyżką oliwy, dopraw. Piecz w 180˚C przez 15 minut. W garnku zagotuj wodę, posól, wrzuć makaron, ugotuj al dente. Odcedź, wymieszaj z oliwą.

2 Łososia rozdrobnij widelcem na kawałki. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Na patelni rozpuść masło, zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj śmietanę, mleko, dopraw solą i pieprzem, dorzuć kawałki łososia. Duś kilka chwil.

Reklama

3 Na talerze wyłóż porcje makaronu, polej sosem, udekoruj listkami bazylii.

CZAS: około 40 minut

Dobry Tydzień
Więcej na temat:z | łosoś | makaron

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag fileta z dorsza, 1 szklanka bułki tartej, 2 jajka, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz czarny i cytrynowy, papryka, 3 łyżki mąki, olej do smażenia . Sos: 1 szklanka jogurtu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.