Reklama
  • Wtorek, 19 stycznia 2016 (08:05)

    Łosoś z orzechami i suszonymi śliwkami

Skład na 2 porcje: ● 400 g łososia ze skórką ● 1/2 pęczka koperku ● po 1/2 szklanki orzechów włoskich i suszonych śliwek kalifornijskich ● olej ● pieprz cytrynowy ● świeżo mielony kolorowy pieprz ● świeżo mielona sól ziołowa ● 1 duża cytryna ● mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu ● miód do smaku.

1. Łososia dzielę na pół, nacieram solą, kolorowym i cytrynowym pieprzem. Posypuję drobno siekanym koperkiem. Na patelni rozgrzewam olej, na którym układam łososia, skórką do dołu.

2. W czasie, gdy ryba smaży się z jednej strony, siekam grubo orzechy, a umyte, osuszone śliwki kroję na pół. Usmażoną do połowy rybę przewracam na drugą stronę. Obok układam bakalie, które muszą się także podsmażyć.

Reklama

3. Skórkę startą z połowy i sok wyciśnięty z całej cytryny doprowadzam do zagotowania. Zagęszczam mąką ziemniaczaną rozmieszaną z łyżką zimnej wody. Słodzę lekko miodem. Ciepłą rybę podaję z bakaliami i sosem.

Wartość odżywcza jednej porcji 477 kcal Białko 26 g/ Tłuszcz 25 g/Węglowodany 67 g

Czas przygotowania 35 minut. Cena jednej porcji około 9,50 zł

Jadwiga Kwiek, Zakliczyn nad Dunajcem

Więcej na temat:ceny | warto | łosoś | z

Zobacz również

  • Składniki: • pół kg filetów z pangi • jajko • 2 łyżki bułki tartej • mała cebula • 3 łyżki mąki pszennej • mały kubeczek słodkiej śmietany • kilka różyczek brokuła • cytryna • gałązka koperku • sól... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.