Reklama
  • Wtorek, 19 stycznia (08:05)

    Łosoś z orzechami i suszonymi śliwkami

Skład na 2 porcje: ● 400 g łososia ze skórką ● 1/2 pęczka koperku ● po 1/2 szklanki orzechów włoskich i suszonych śliwek kalifornijskich ● olej ● pieprz cytrynowy ● świeżo mielony kolorowy pieprz ● świeżo mielona sól ziołowa ● 1 duża cytryna ● mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu ● miód do smaku.

1. Łososia dzielę na pół, nacieram solą, kolorowym i cytrynowym pieprzem. Posypuję drobno siekanym koperkiem. Na patelni rozgrzewam olej, na którym układam łososia, skórką do dołu.

2. W czasie, gdy ryba smaży się z jednej strony, siekam grubo orzechy, a umyte, osuszone śliwki kroję na pół. Usmażoną do połowy rybę przewracam na drugą stronę. Obok układam bakalie, które muszą się także podsmażyć.

Reklama

3. Skórkę startą z połowy i sok wyciśnięty z całej cytryny doprowadzam do zagotowania. Zagęszczam mąką ziemniaczaną rozmieszaną z łyżką zimnej wody. Słodzę lekko miodem. Ciepłą rybę podaję z bakaliami i sosem.

Wartość odżywcza jednej porcji 477 kcal Białko 26 g/ Tłuszcz 25 g/Węglowodany 67 g

Czas przygotowania 35 minut. Cena jednej porcji około 9,50 zł

Jadwiga Kwiek, Zakliczyn nad Dunajcem

Rewia
Więcej na temat:ceny | warto | łosoś | z

Zobacz również

  • Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych (matjasy), 2 łyżki cukru, pół szklanki oleju, 4 łyżki octu , 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 cebule, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 liście laurowe ,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.