Reklama
  • Piątek, 8 stycznia (15:05)

    Łosoś z owocami

Składniki na 4 porcje: 80 dag łososia bez skóry (filet), 5 dag zielonego pesto, 5 dag orzechów ­laskowych, 5 dag sera ­koziego lub fety , 4 ­łyżki oliwy z oliwek, 2 pomarańcze, 1 owoc granatu, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka musztardy , kilka liści sałaty, gruba sól morska, pieprz cayenne.

Reklama

1. Rybę podzielić na cztery porcje. Umyć, osuszyć, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko oprószyć solą i pieprzem, posmarować pesto i łyżką oliwy z oliwek, obsypać pokrojonymi orzechami. Piec ok. 10 minut w temperaturze 175°C.

2. Pomarańcze umyć, obrać, podzielić na cząstki pozbawione błonki (precyzyjnymi cięciami nożyka łatwo wyfiletujesz owoc). Granat przekroić na pół, łyżką wybrać ziarna, oskubać je dokładnie z twardej białej skórki. Owoce delikatnie wymieszać.

3. Musztardę utrzeć z miodem, solą i pieprzem, ukręcić z resztą oliwy sos. Sałatę opłukać, osuszyć, wymieszać z owocami, polać sosem.

Serek pokruszyć, posypać nim z wierzchu sałatkę. Podawać z łososiem – na ciepło lub na zimno.

Twoje Imperium
Więcej na temat:serek | z | łosoś | serki

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 20 dag ryżu, 5 dag twardego żółtego sera, 1 łyżka masła, 500 ml bulionu warzywnego, 3 dymki, 4 jajka, 2 łyżki mąki, 6 plastrów wędzonego łososia, 350 ml gęstego jogurtu,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.