Reklama
  • Piątek, 14 października 2016 (13:05)

    Łosoś z rusztu

Składniki na 4 porcje: 4 dzwonka łososia , 4 łyżki masła, 2 duże cytryny, 2 ząbki czosnku, sól morska, pieprz świeżo mielony, kilka gałązek rozmarynu. Sos: 3 łyżki majonezu, 1 łyżka musztardy sarepskiej, 2 łyżki musztardy francuskiej, 1 łyżka miodu płynnego, chili.

Reklama

1. Łososia umyć, osuszyć, lekko oprószyć pieprzem, posmarować marynatą z soku wyciśniętego z 1,5 cytryny (pół cytryny pokroić w plastry) wymieszanego z posiekanym czosnkiem, obłożyć rozmarynem, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 2-3 godz.

2. Przygotować sos z majonezu, musztard, miodu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą i chili. Schłodzone dzwonka łososia rozłożyć na tackach do grillowania i położyć na ruszcie. Rybę grillować po ok. 5 minut z każdej strony.

3. Dzwonka zdjąć z ognia o czasie, gdyż mięso będzie dochodzić jeszcze przez 2 min. Na wierzchu rozłożyć po 1 łyżce masła, dzięki temu ryba nie będzie sucha. Podawać z sosem musztardowym, obłożoną plasterkami cytryny i gałązkami rozmarynu.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag mrożonych kotlecików z łososia, 2 mrożone brykiety szpinaku, 1 duży ziemniak, 1 duża marchewka, 100 ml kremówki 30 proc., 1 jajko, 1-2 łyżki świeżego posiekanego koperku,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.