Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Łosoś z ziemniakami

Składniki: 1 kg ziemniaków, 50 dag filetu z łososia lub innej ryby morskiej, 3 ząbki czosnku, olej, 2 cebule, po 1 zielonej i czerwonej papryczce, 2 liście laurowe, ziele angielskie, 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, mielona papryka, curry , gałązki natki i koperku

1. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w plastry lub na ćwiartki. Wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj do miękkości. Odlej.

2. Filet opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Natrzyj solą oraz pieprzem. Czosnek pozbaw osłonek, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, poszatkuj. Oczyść i pokrój w plasterki papryczki.

Reklama

3. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę z czosnkiem, przesmaż. Dodaj kawałki łososia oraz papryczki. Składniki oprósz słodką mieloną papryką oraz curry. Chwilę smaż, mieszając. Wlej 3 szklanki wody. Dodaj liście laurowe i 3 ziarna ziela. Duś pod przykryciem 30 min.

4. Powstały sos wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wrzuć ugotowane ziemniaki. Chwilę ogrzewaj razem. W tym czasie opłucz i osusz po kilka gałązek natki oraz koperku. Zioła grubo poszatkuj. Posyp nimi potrawę tuż przed podaniem.

6 porcji, czas ok. 45 min; porcja – 320 kcal, cena 4,20 zł.

Dobra rada. Tańszą wersję dania przygotujesz z mintaja lub morszczuka.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 3 pomidory czerwone • 2 pomidory zielone • 4 pomidorki koktajlowe • czerwona cebula • 2 wypatroszone pstrągi • pęczek natki pietruszki • pół cytryny • pół szklanki mąki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.