Reklama
  • Poniedziałek, 8 lutego 2016 (14:00)

    Łosoś zapiekany z ziemniakami

Składniki dla 4 osób: 1,2 kg ziemniaków • 40 dag filetu z łososia • sok z połowy cytryny • olej • rozmaryn • słodka mielona czerwona papryka • pieprz ziołowy • 1,5 łyżki masła • 2 łyżki mąki • szklanka mleka • 10 dag startego żółtego sera • żółtko • gałka muszkatołowa • natka • sól • pieprz.

1 Ziemniaki pokrój w plastry. Usmaż w głębokim tłuszczu. Łososia pokrój, skrop sokiem z cytryny, przypraw. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. Układaj w nim warstwę ziemniaków, warstwę łososia, a na koniec warstwę ziemniaków. Posyp przyprawami.

2 Rozpuść w rondelku masło, wsyp mąkę, wymieszaj. Powoli wlewaj mleko, mieszaj. Dodaj ser, żółtko, startą gałkę muszkatołową i resztę mleka. Wymieszaj, lekko ostudź. Zalej sosem ziemniaki i łososia. Posyp natką.

Reklama

3 Zapiekaj około 40 minut w temperaturze 180˚ C. Podawaj z surówkami.

CZAS: około 1,5 godziny

Dobry Tydzień
Więcej na temat:ziemniaki | as` | łosoś | ziemniak

Zobacz również

  • 1 opakowanie makaronu świderki, 1 opakowanie mrożonych brokułów, 50 dag filetu z łososia, 1 por, cytryna, 5 dag masła, 200 ml słodkiej śmietany, sól, pieprz, parmezan więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.