Reklama
  • Czwartek, 8 grudnia 2016 (15:00)

    Łosoś ze szpinakiem i fetą, zapiekany w cieście francuskim

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, ok. 30 dag świeżego łososia (bez skóry), 40 dag szpinaku, ser feta, czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, jajko do posmarowania, olej.

Reklama

Szpinak umyj i osusz na papierowym ręczniku. Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki) i trzymaj na ogniu do odparowania wody. Odstaw do ostygnięcia. Rozłóż ciasto francuskie.

Na jednej połowie rozłóż warstwowo: szpinak, plasterki sera feta, łososia. Całość skrop cytryną i lekko oprósz solą. Ciasto złóż na pół, podwiń brzegi pod spód. Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż rybę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 40 minut w temperaturze 180°C.

Na żywo

Zobacz również

  • 1 opakowanie makaronu świderki, 1 opakowanie mrożonych brokułów, 50 dag filetu z łososia, 1 por, cytryna, 5 dag masła, 200 ml słodkiej śmietany, sól, pieprz, parmezan więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.