Reklama
  • Środa, 1 marca (11:00)

    Łososiowy przysmak marynarza

Składniki na 4 porcje: 75 dag ziemniaków, 2 średnie cebule, 50 dag filetu z łososia (bez skóry), 2 łyżki masła, 1 pęczek koperku, 10 dag wędzonego łososia, 100 ml śmietany kremówki, 200 ml mleka, 3 jajka, sól, pieprz mielony, 1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu, masło do natłuszczenia naczynia

Reklama

Czas przygotowania 80 min.

1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj miękką szczoteczką pod zimną bieżącą wodą. Gotuj w posolonej wodzie ok. 20 min. Po tym czasie odcedź je, lekko przestudź, a nas tępnie obierz z łupinek i pokrój w średniej grubości plasterki.

2. Cebule obierz, opłucz, pokrój w krążki. Filet z łososia umyj, osusz na papierowym ręczniku i pokrój w kostkę o grubości 2 cm.

3. W rondelku rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć cebulę. Mieszając, smaż, aż stanie się szklista. Naczynie zdejmij z ognia. Koperek opłucz, dokładnie osusz, drobno posiekaj. Wędzonego łososia pokrój natomiast w paski.

4. Śmietanę zmiksuj z mlekiem i jajkami. Dopraw na pikantnie solą i mielonym pieprzem.

5. W dużej misce wymieszaj ziemniaki z surowym łososiem, cebulą i koperkiem. Składniki przypraw solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne natłuść. Przełóż do niego wymieszane składniki. Polej je równomiernie sosem. Rozłóż wędzonego łososia, posyp ziarenkami czerwonego pieprzu. Piecz ok. 40 min w 200 st.

Aromatyczne dodatki

Do sosu dodaj 2 łyżki chrzanu ze słoiczka albo łyżkę musztardy sarepskiej. Możesz go też doprawić sokiem z cytryny lub limonki.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag mrożonych kotlecików z łososia, 2 mrożone brykiety szpinaku, 1 duży ziemniak, 1 duża marchewka, 100 ml kremówki 30 proc., 1 jajko, 1-2 łyżki świeżego posiekanego koperku,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.