Reklama
  • Piątek, 11 kwietnia 2008 (09:57)

    Maki - sushi krok po kroku

Japoński przysmak.

Zdjęcie

/Wydawnictwo Bauer
/Wydawnictwo Bauer
Składniki:

- 2 filiżanki ryżu,
- 2 1/4 filiżanki wody,
- 1/4 filiżanki octu ryżowego,
- łyżka cukru,
- 2 łyżki soli,
- szczypta wasabi (ostry chrzan japoński w proszku),
- ogórek,
- filet z łososia,
- nori (sprasowany morszczyn),

Reklama

Przygotowanie:

1. Ryż płucz pod bieżącą wodą , aż do chwili, kiedy woda będzie zupełnie czysta. Ryż zagotuj w osolonej wodzie w zamkniętym garnku, a następnie zostaw na 20 minut na płycie. Potem otwórz garnek i przez następne 20 minut pozwól mu odparować. Następnie ryż wymieszaj z octem ryżowym, cukrem w rondlu i zagotuj - całość bardzo dokładnie mieszając. Odstaw do ostygnięcia.
2. Przygotuj matę bambusową, na której połóż płat suszonych wodorostów (nori) lśniącą stroną do góry. Ryż równomiernie rozprowadź na nori tak, aby zostawić odstęp 1 cm od dołu i 4 cm od góry. Na ryżu rozprowadź pasek wasabi (proszek należy wcześniej wymieszać z odrobiną wody i palcem rozsmarować na ryżu). Kolejne paski ułóż z ogórka i łososia . Następnie zroluj całość i zdejmij matę bambusową. Pokrój w plastry o szerokości od 2,5 do 3 cm.
3. W osobnym naczyniu podaje się sos sojowy wymieszany z wasabi. Służy on do maczania sushi przed zjedzeniem. Smacznego!!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Zobacz również

  • Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych (matjasy), 2 łyżki cukru, pół szklanki oleju, 4 łyżki octu , 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 cebule, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 liście laurowe ,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.