Reklama
  • Środa, 15 lipca 2015 (15:00)

    Makrela na ostro

Składniki na 8 porcji: • 4 średnie makrele • limonka • cytryna • sól • pieprz • 2 ostre papryczki • pół łyżeczki mielonej kolendry • pół pęczka natki pietruszki • czosnek • mała cebula • 1/4 kostki masła • 2 paczki ryżu długoziarnistego • 2 młode cienkie cukinie.

1. Makrele spraw i odetnij głowy. Umyj dokładnie w zimnej wodzie, po czym osusz papierowym ręcznikiem.

Reklama

2. Limonkę oraz cytrynę przekrój na pół i wyciśnij z nich cały sok. Dodaj kolendrę, posiekane zioła, czosnek przeciśnięty przez praskę lub pocięty z cienkie plasterki oraz poszatkowaną cebulę i ostrą papryczkę. Dopraw sos solą i szczyptą pieprzu i wymieszaj z roztopionym masłem.

3. Polej makrele przygotowaną marynatą i odstaw je na godzinę do lodówki.

4. Następnie zawiń ryby w folię aluminiową i upiecz je na grillu razem z pokrojoną w plastry cukinią.

5. Ryż ugotuj w osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odlany wymie szaj z cukinią i rozłóż go na talerzach. Na nim umieść chrupiące makrele.

Czas: 50 min. 1 porcja = 310 kcal

Kurier TV
Więcej na temat:makrela | na

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób. Ryba: 40 dag filetów rybnych (dorsza, łupacza) • 4 łyżki bułki tartej • po 10 dag parmezanu i sera cheddar • kilka liści natki pietruszki • 10 dag pistacji • sól • pieprz... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.