Reklama
  • Piątek, 8 stycznia (09:05)

    Mintaj smażony w cieście z sosem

Składniki na 4 porcje: 4 porcje filetów z mintaja, 4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki piwa, 1 jajko, 3 łyżki oleju, 2 pory, 5 dag masła, 1 szklanka śmietany 18 proc., sól, pieprz, lubczyk, łyżeczka octu.

1 Rybę rozmrozić, opłukać, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem i octem. Trzy łyżki mąki pszennej wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać proszek do pieczenia, jajko, piwo, szczyptę soli.

Zmiksować na gładko (ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany). Zanurzać kawałki ryby w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Zdjąć z patelni, trzymać w cieple.

Reklama

2 Pory oczyścić, opłukać, posiekać drobno. Rozgrzać masło na patelni, zeszklić pora, podlać odrobiną wody. Dusić pod przykryciem do miękkości, doprawić solą i lubczykiem. Zaprawić łyżką mąki ze śmietaną, podać z rybą.

Przygotowanie: ok. 55 minut

Twoje Imperium
Więcej na temat:mintaj | z | ryby | ryby

Zobacz również

  • Składniki: 4 filety z dowolnej białej ryby (np.: dorsza, mintaja, morszczuka, halibuta), łyżka oliwy, por, oczyszczony i pokrojony w krążki, 1 i 1/2 łyżki kaparów, 1/2 szklanki białego wina, 400 g... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.