Reklama
  • Środa, 12 marca 2014 (15:00)

    Mintaj w zielonym sosie

Składniki na 4 porcje: 4 filety z mintaja, 2 średnie pory, 25 dag pomidorów, 1 średnia cebula, 2 jajka, 6 łyżek mąki pszennej, 3-4 łyżki masła, 3 łyżki śmietany 18 proc., sok z cytryny, sól, pieprz, olej do smażenia

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Przygotowanie: Rozmrożone filety umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Skrop je obficie sokiem z cytryny. Przykryj i odstaw w chłodne miejsce na minimum 30 min.

Reklama

Z porów zdejmij wierzchnią warstwę liści, oczyść, opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Pokrój w półtalarki. Pomidory natnij w kilku miejscach ostrym nożem. Zanurz na kilka minut we wrzątku, zdejmij skórkę i pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę. Dodaj pokrojone pomidory, smaż 5 min. Następnie dodaj por. Smaż 10 minut, od czasu do czasu mieszając . Na koniec dodaj śmietanę wymieszaną z 1 łyżką mąki. Duś 7-10 minut.

Przygotuj dwa talerze. Do jednego wbij jajka i je roztrzep. Do drugiego wsyp pozostałą mąkę. Kawałki ryby obtaczaj najpierw w mące, potem w jajku i ponownie w mące oraz jajku. Na patelnię wlej olej. Gdy będzie już gorący opanierowane ryby smaż z obu stron na złoty kolor.

Na talerze wylej przygotowany sos porowo-pomidorowy i ułóż na nim usmażone ryby. Podawaj z gotowanym ziemniakami z wody lub świeżym pieczywem oraz ulubioną surówką.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut  Porcja: 350 kilokalorii

Świat & Ludzie
Więcej na temat:mintaj | sok z cytryny

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 20 dag ryżu, 5 dag twardego żółtego sera, 1 łyżka masła, 500 ml bulionu warzywnego, 3 dymki, 4 jajka, 2 łyżki mąki, 6 plastrów wędzonego łososia, 350 ml gęstego jogurtu,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.