Reklama
  • Czwartek, 1 grudnia 2011 (11:46)

    Mintaj z porami

Zasmażany w ziemniakach.

Zdjęcie

Mintaj z porami /Smacznego
Mintaj z porami
/Smacznego

Składniki na 4 porcje:

- 4 filety z mintaja,
- 1 jajko,
- 2 łyżki masła,
- 3 łyżki mąki,
- 2 łyżki masła roślinnego,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1 kg porów,
- pół litra bulionu (może być z kostki),
- 7 łyżek śmietany kremówki,
- 3 ziemniaki,
- 2 łyżki musztardy,
- sól, pieprz, estragon.

Przygotowanie:

Filety umyć, osuszyć. Skropić sokiem z cytryny. Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do ziemniaków dodać 2 łyżki mąki, jajko, sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Filety oblepić z jednej strony masą ziemniaczaną. Tą stroną położyć ryby na rozgrzanym na patelni maśle roślinnym. Filety pokryć z wierzchu cienką warstwą masy z ziemniaków. Delikatnie odwrócić i usmażyć na złoto. Pory umyć, oczyścić, pokroić na kawałki, gotować 10 minut w osolonej wodzie. Zrobić zasmażkę z masła i łyżki mąki. Podlać bulionem, zagotować. Dodać musztardę, śmietanę, estragon, sól i pieprz do smaku. Pory odcedzić, włożyć do sosu, zagotować. Gorące filety podawać razem z porami w sosie. Dobrze smakują z dodatkiem ziemniaków piure.

Reklama

Czas przygotowania 30 minut

Smacznego

Zobacz również

  • Jest bardzo wykwintny i choć wydaje się skomplikowaną potrawą, jego przygotowanie nie powinno sprawić kłopotów nawet począt- kującej gospodyni. Zadanie ułatwią nasze wskazówki. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.