Reklama
  • Piątek, 8 stycznia 2016 (13:05)

    Okoń morski z pomidorami i kolendrą

Składniki: na 4 porcje: 5 ząbków czosnku, 2 cebulki dymki, pęczek kolendry, łyżka papryki mielonej, łyżeczka kminku, cytryna, 6 łyżek oliwy z oliwek, sól, 2 większe ryby morskie (okoń morski), 30 dag pomidorów, 10 dag zielonych oliwek, pęczek natki pietruszki.

Reklama

Z cytryny wyciśnij sok. Czosnek, dymkę i kolendrę drobno pokrój. Wymieszaj z mieloną papryką, kminkiem, sokiem z cytryny, oliwą i solą. Powstałą w ten sposób marynatę i odstaw na 2 godziny, aby składniki się przegryzły.

Rybę dokładnie oczyść z łusek. Następnie opłucz pod zimną wodą i osusz na papierowym ręczniku. Ostrym nożem głęboko natnij boki ryby i posmaruj marynatą. Przykryj folią aluminiową i odłóż na noc do lodówki, aby przeszła aromatem zalewy.

Pomidory pokrój w grubsze plastry. Rozłóż je na dnie brytfanny i połóż na nich rybę. Zalej marynatą. Dodaj oliwki i posiekaną natką.

Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut w temperaturze 220 °C. Podawaj z bagietką lub ziemniakami.

Na żywo
Więcej na temat:okoń morski | oko | Oko | Ca | Oko | z | ryby | ryby | okoń

Zobacz również

  • Składniki: 800 g filetu z łososia bez skóry • gruboziarnista sól morska • łyżka pieprzu cayenne • 50 g pesto z bazylii • 50 g orzechów • 4 łyżki oliwy • 2 pomarańcze • łyżka miodu • łyżka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.