Papryki faszerowane łososiem

Wtorek, 25 października 2016 (13:05)

1 ząbek czosnku, 1 słoik (53 ml) kaparów, 1 pęczek natki pietruszki, 1 dag filetów z sardeli w oliwie, 10 łyżek oliwy, 1-2 łyżeczki białego octu winnego, 1 cytryna szczypta cukru, 4 czerwone podłużne papryki (po 15 dag każda), 8 gałązek tymianku, 60 dag filetów z łososia (bez skóry), sól, pieprz

Przygotowanie: ok. 50 minut.

Reklama

1. Zrobić salsa verde: czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Wymieszać z natką, sardelami i kaparami. Dolać 7-8 łyżek oliwy i zmiksować na gładki sos. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i octem winnym. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę, przekroić. Jedną połówkę pokroić na cząstki, z drugiej wycisnąć sok i wymieszać go z solą i cukrem. Dolać resztę oliwy i wymieszać trzepaczką.

2. Filety z łososia podzielić na porcje, lekko posolić. Papryki rozciąć, usunąć środki z pestkami. Do każdej połówki włożyć porcję ryby i cząstki cytryny. Posypać skórką cytrynową i posiekanym tymiankiem. Skropić cytrynową oliwą. Papryki zawinąć w folię aluminiową. Położyć na mocno rozgrzanym ruszcie. Grillować 12-15 minut. Przed podaniem polać sosem salsa verde. Posypać tymiankiem. Podawać z kawałkiem bagietki.

Porcja: 550 KCAL.

Życie na gorąco