Reklama
  • Poniedziałek, 29 listopada 2010 (16:26)

    Patelnia rybna

Samo zdrowie.

Zdjęcie

Patelnia rybna /Smacznego
Patelnia rybna
/Smacznego

Składniki na 4 porcje:

- 1 kg ziemniaków,
- 3-4 łyżki oleju,
- sól, pieprz,
- 15 g masło i margaryna,
- 15 g mąki,
- 0,25 l mleka,
- łyżeczka bulionu warzywnego instant,
- 1-2 łyżeczki musztardy,
- pół pęczka koperku,
- 2 cebule,
- 4 korniszony,
- 250 g filetu z łososia,
- 250 filetu z dorsza,
- cytryna

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki. 2-3 łyżki oleju rozgrzać na patelni, ziemniaki obsmażać przez 15 min., doprawić solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Ogórki pokroić w plasterki. 5 minut przed końcem smażenia dodać do ziemniaków.
Tłuszcz roztopić w rondelku, dodać mąkę, wymieszać. Mieszając wlać mleko, zagotować. Dodać bulion i musztardę. Odłożyć nieco koperku do dekoracji resztę posiekać i dodać do sosu. Doprawić solą i pieprzem.
Ryby pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny, posolić. Łyżkę oleju rozgrzać na patelni i obsmażyć ryby przez 5 minut. Dodać do ziemniaków. Nakładać na talerze, polewać sosem, dekorować koperkiem.
Czas przygotowania 30 minut Jedna porcja zawiera 2050 kJ/490 kcal

Reklama

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 6 dzwonków z łososia l 5 łyżek sosu sojowego, 4 łyżki brązowego cukru, 4 łyżki oliwy, 3 ząbki czosnku, sok i skórka otarta z cytryny, wyszorowanej i sparzonej, sól morska i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.