Reklama
  • Czwartek, 17 listopada 2011 (14:45)

    Pieczona ryba w sosie cytrynowym

Z sałatką ziemniaczaną.

Zdjęcie

Pieczona ryba w sosie cytrynowym /Smacznego
Pieczona ryba w sosie cytrynowym
/Smacznego

Składniki:

- 750 g ziemniaków,
- sól,
- 4 pomidory,
- ogórek sałatkowy,
- cebula,
- 125 ml bulionu,
- 4 łyżki octu,
- biały pieprz,
- 600 g filetu z dorsza,
- 3-4 łyżki soku z cytryny,
- 1 jajko,
- 4 łyżki mąki,
- 3 łyżki oleju,
- 150 g kwaśnej śmietany,
- szczypta cukru,
- pół pęczka zielonej cebulki,
- sałata i cytryna do dekoracji

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, brać pokroić w plastry. Pomidory i ogórka pokroić w plasterki, cebulę w kosteczkę. Ocet zagotować z bulionem i cebulką, doprawić solą i pieprzem. Wlać do ziemniaków, odstawić na 10 mniut. Dodać pomidory i ogórka, wymieszać. Rybę pokroić na porcje, skropić sokiem z cytryny posolić. Panierować mące i roztrzepanym jajku. Smażyć na oleju z obu stron, przez 4-5 minut. Śmietanę wymieszać z pozostałym sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojoną zieloną cebulkę. Rybę dekorować sałatą i cytryna, podawać z sosem.

Reklama

Czas przygotowania: 75 minut

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1 główka młodej kapusty, 70 dag filetu z łososia, 80 dag młodych ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 1 cebula, 1 żółtko, 2 łyżki słodkiej śmietany, sok z 1 cytryny, 3 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.