Reklama
  • Piątek, 28 czerwca 2013 (13:00)

    Pieczone ukleje z Olecka

Składniki: ● 4 świeże ukleje ● ząbek czosnku ● kawałek świeżego imbiru ● pęczek cienkiego szczypiorku ● 1,5 łyżki masła ● sól ● duża cytryna (do skropienia ryby i do dekoracji) ● olej

Ryby spraw, skrop sokiem z połowy cytryny, a następnie wstaw je przykryte folią na około kwadrans do lodówki. Cienki szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. Ząbek czosnku obierz i drobno posiekaj.

Reklama

Na patelni rozgrzej masło i podduś na nim posiekany czosnek oraz posiekany imbir. Lekko ostudź i wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem (zostaw nieco szczypioru do dekoracji).

Następnie wyjmij ryby z lodówki i nałóż do środka imbir z czosnkiem oraz szczypiorkiem (częścią posyp ryby na wierzchu). Ryby posól, ułóż na natłuszczonej lekko blasze (lub w naczyniu żaroodpornym), po czym skrop je lekko olejem i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 20 minut.

Po wyjęciu z piekarnika rybę posyp odłożonym posiekanym szczypiorkiem i udekoruj małymi kawałkami cytryny. Podawaj z pieczywem lub z ziemniakami (mogą być upieczone, np. w folii aluminiowej, jak też z wody lub ugotowane na parze).

Świat kobiety
Więcej na temat:ryby | ryby | z | piekło | pieczenie | pieczeń | olecko

Zobacz również

  • Składniki: 4 płatki żelatyny, sól, pieprz, po 4 gałązki koperku i natki, 4 łodygi szczypioru, 1 limonka, 50 dag wędzonego łososia, 20 dag kremówki, tabasco, 10 dag rukoli, po 4 łyżki octu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.