Reklama
  • Czwartek, 2 marca (08:05)

    Pieczony leszcz

Składniki na 4 porcje: ● kilogram leszcza ● 2 pory (biała część) ● cebula ● czerwona i zielona papryka ● sól ● pieprz ● sok z cytryny ● 2 łyżki oleju ● 2 łyżki masła ● pół pęczka natki pietruszki ● oliwa z oliwek.

1. Rybę spraw i odetnij głowę. Całość umyj, oprósz solą oraz pieprzem, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki na około pół godziny.

Reklama

2. Pory umyj, potnij w talarki, cebulę w piórka, a paprykę czerwoną i zieloną pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paski. Wszystkie warzywa wymieszaj, posyp solą z pieprzem i delikatnie polej oliwą.

3. Rybę umieść w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą i obłóż warzywami (część z nich włóż do środka leszcza). Na wierzchu rozłóż wiórki masła.

4. Naczynie przykryj i wstaw na ok. 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Danie możesz serwować z pieczonymi ziemniakami.

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki: 310 dag ryżu 50 dag filetu z łososia (bez skóry), pół cytryny, 1 opakowanie mrożonych różyczek brokułów, 300 ml śmietany 22 proc., 1-2 łyżki musztardy, 1-2 ząbki czosnku, masło, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.