Reklama
  • Wtorek, 27 grudnia 2016 (11:05)

    Pieczony pstrąg

Składniki na 2 porcje: ● 2 wypatroszone świeże pstrągi ● 4 łyżki masła ● 6 ząbków czosnku ● 1 cytryna ● kilka gałązek natki pietruszki ● pieprz i zioła prowansalskie do smaku

1. Pstrągi dokładnie umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym. Dopraw pieprzem, ziołami i skrop sokiem z połowy cytryny. Odstaw do lodówki minimum na 2 godziny, a najlepiej na noc.

2. Ryby natnij w 3 miejscach. Do środka i w powstałe nacięcia powkładaj po łyżce masła, pokrojone w plasterki ząbki czosnku, półplasterki cytryny i gałązkę pietruszki.

Reklama

3. Ułóż pstrągi na folii aluminiowej, na wierzch połóż po łyżce masła i gałązce pietruszki, zawiń szczelnie folię i piecz w 180ºC przez 20-30 min (5 min przed końcem odwiń folię i włącz termoobieg).

Takie jest życie

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag filetu z surowego łososia, 1 główka sałaty lodowej, 1-2 ogórki sałatkowe, 2-3 dymki ze szczypiorkiem, 1 ząbek czosnku, 5 łyżek oliwy, sok z cytryny, sól, pieprz, płynny miód więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.