Reklama
  • Poniedziałek, 12 listopada 2007 (10:11)

    Pierogi z łososiem norweskim i suszonymi pomidorami

Nowy sposób na pierogi.

Zdjęcie

/Wydawnictwo Jacek Santorski & co
/Wydawnictwo Jacek Santorski & co
Składniki [proporcje dla 4 osób]: farsz: 100 g fileta z łososia norweskiego bez skóry i ości; 50 g wędzonego fileta z łososia norweskiego; 50 g cebuli; 50 g suszonych pomidorów; olej; sól, pieprz. Ciasto: 150 g mąki; żółtko; 1 łyżka oleju; sól. 20 g filetów anchois; bukiet sałat sezonowych; 4 łyżki oliwy truflowej; 2 łyżki octu balsamicznego.

Farsz

Reklama

Filet z łososia drobno zmielić, suszone pomidory posiekać. Na oleju podsmażyć cebul, ostudzić. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.

Ciasto

Do przesianej mąki dodać żółtko, olej i tyle ciepłej wody, by osiągnąć jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Zagnieść i odstawić na chwilę.

Po rozwałkowaniu wykroić z ciasta koła, używając szklanki. Następnie ułożyć na nich małe porcje farszu i zlepić brzegi. Gotowe pierogi gotować 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie.

Pierogi podawać z suszonymi pomidorami, filetami anchois, bukietem sałatek sezonowych i oliwą truflową.

Przepis pochodzi z książki Roberta Sowy "Esencja smaku"

Zobacz też inne przepisy

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Wydawnictwo Jacek Santorski & co

Zobacz również

  • Składniki: 1 kg ziemniaków, 50 dag filetu z łososia lub innej ryby morskiej, 3 ząbki czosnku, olej, 2 cebule, po 1 zielonej i czerwonej papryczce, 2 liście laurowe, ziele angielskie, 3-4 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.