Reklama
  • Poniedziałek, 28 listopada 2016 (08:00)

    Pikantna burrida

● 1 kg ulubionych ryb (mogą być morskie, np. makrela, miruna) ● 3 szklanki wywaru warzywnego ● 2 filety z sardeli ● 500 g pomidorów ● 3 łyżki zieleniny (np. natki) ● 2 szklanki białego wytrawnego wina ● sok z cytryny (może być także otarta z niej skórka) ● liść laurowy ● ząbek czosnku ● cebula ● ostra papryka (chili, najlepiej jalapeño), sól, pieprz, kurkuma, tymianek ● olej.

Reklama

1 Ryby spraw, oczyść, jeśli trzeba, usuń skórę. Osusz, pokrój. Lekko osól, skrop sokiem z cytryny, wstaw na godzinę do lodówki.

Usunięte z ryb skóry i inne części włóż do garnka, dodaj ew. skórkę otartą z cytryny, liść laurowy, łyżeczkę soli i gałązkę tymianku, zalej wywarem z warzyw (lub wodą), zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj ok. 30 min. Przecedź.

2 Ząbek czosnku, cebulę, sardelę pokrój, pomidory sparz, obierz, pokrój. Podduś cebulę w garnku na oleju, dodaj czosnek, sardelę i pomidory. Zalej rybnym wywarem, przykryj, gotuj 10 min.

Następnie dodaj pokrojone ryby, ostrą papryczkę i białe wino. Gotuj jeszcze 20 min. Dopraw. Podaj z natką.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag filetu z surowego łososia, 1 główka sałaty lodowej, 1-2 ogórki sałatkowe, 2-3 dymki ze szczypiorkiem, 1 ząbek czosnku, 5 łyżek oliwy, sok z cytryny, sól, pieprz, płynny miód więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.