Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:06)

    Placki z łososiem

Składniki: 1/2 kg ziemniaków, cebula, 1 jajko, łyżka mąki, olej, 1 ogórek, 1 cytryna, 10 dag serka homogenizowanego naturalnego, 20 dag wędzonego łososia, sól, pieprz, 3 gałązki koperku, sałata

1. Ziemniaki i cebulę obierz, opłucz, zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Odstaw na 5 minut. Po tym czasie zlej ostrożnie gromadzący się sok (nie mieszaj masy, aby skrobia pozostała na dnie naczynia).

2. Do masy dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku, wymieszaj. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Smaż malutkie placki. Osącz je na bibule z nadmiaru tłuszczu.

Reklama

3. Ogórek wyszoruj, przekrój wzdłuż na połówki, usuń gniazda nasienne, pokrój w półplasterki. Umyj i osusz kilka liści sałaty, porozrywaj na kawałki. Z cytryny wyciśnij sok. Połowę połącz z 2 łyżkami oliwy. Dopraw sos solą i pieprzem.

4. Resztę soku wymieszaj z serkiem homogenizowanym, dopraw go solą i pieprzem. Plasterki łososia pokrój w paseczki, pozwijaj w ruloniki. Na talerzach rozkładaj sałatę z ogórkiem, skrop sosem. Na sałatce ułóż placuszki z rulonikami łososia. Podawaj z kleksami serka. Posyp posiekanym koperkiem.

4 porcje, czas ok. 50 min; porcja – 410 kcal, cena 2,40 zł.

Dobra rada

Do sałatki pasuje również gotowy sos koperkowy.

Jeśli chcesz, by placki były bardzo chrupiące, połowę ziemniaków ze- trzyj na tarce o dużych oczkach, resztę na tarce o małych oczkach. Do masy dodaj łyżkę miodu.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: na 6 porcji: 60 dag ziemniaków, 2 marchewki, 10 dag selera, pietruszka, 20 dag majonezu, łyżka ostrej musztardy, 20 dag kwaśnej śmietany, sól, cukier, pieprz, ocet wg uznania, czerwona... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.