Reklama
  • Czwartek, 17 marca (11:05)

    Placki ziemniaczane ze śledziem

Placki: 70 dag ziemniaków • cebula • jajko • łyżka śmietany • sól • pieprz • olej do smażenia. Sos: 5 filetów śledziowych • 200 ml śmietany • 2 ogórki konserwowe • cebula • rzodkiewka • jabłko • sok z cytryny • szczypior • rukola • sól • pieprz.

Reklama

1. Filety ze śledzia mocz 3 godziny, zmieniając wodę. Przy ostatniej zmianie zalej mlekiem, odstaw na 10 minut. Odsącz, pokrój w cząstki. Jabłko, cebulę, ogórki, rzodkiewkę pokrój. Połącz je ze śmietaną, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszaj.

2. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce, odstaw. Odsącz, dodaj jajko, łyżkę śmietany, sól, pieprz.

Na rozgrzanym oleju smaż nieduże placki przez 5 minut na każdej ze stron. Układaj na ręczniku papierowym do osączenia. Placki układaj na talerzu, polej sosem, ułóż na nim kawałki śledzia, udekoruj szczypiorkiem.

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Skład na 8 porcji: ● 1 kg filetów z mintaja, przyprawa do ryb, duży por, 1/2 czerwonej papryki. Sos: 3 jajka, 200 ml słodkiej śmietanki, 150 g żółtego sera, sól, pieprz, gałka muszkatołowa więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.