Reklama
  • Wtorek, 15 lipca 2014 (10:05)

    Płotki z cebulą

1 kg płotek lub innych drobnych rybek, 3 duże cebule, szklanka octu, 6 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, pół szklanki cukru, mąka, sól, pieprz, olej

Przepis przysłała Teresa Kropidłowska z Łęga

Reklama

1. Ryby dokładnie spraw, oczyść, umyj, osusz. Posyp ze wszystkich stron solą i pieprzem. Każdą rybkę obtocz w mące. Olej rozgrzej na patelni, włóż płotki, usmaż ze wszystkich stron na złoty kolor. Osącz z tłuszczu.

2. Cebule obierz, pokrój na plas terki, podsmaż na oleju. Ocet wlej do rondla, dodaj cukier, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, wlej 5 szklanek wody, zagotuj.

3. W garnku lub głębokiej misce układaj na zmianę warstwy płotek i smażonej cebuli, zalej wszystko gorącą zalewą octową.

Przykryj, odstaw na co najmniej 24 godziny do zamarynowania w chłodne miejsce. Rybki podawaj np. z ziemniakami (najlepiej ugoto wanymi w mundurkach).

Takie rybki można też przygotować w cieście naleśnikowym. Usmażyć, włożyć do słoika i wlać zalewę. Po 1-2 dniach ciasto idealnie nasiąknie i będzie jeszcze smaczniejsze.

czas przygotowania: 25 min, ilość porcji: 6, cena za porcję: 2,20 zł

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:przepis | z

Zobacz również

  • 1 bakłażan, 2 cukinie, 4-5 pomidorów, 8 filetów z sardeli w oleju (anchois), 8 czarnych oliwek, sól, 5 łyżek oliwy, pieprz, 100 ml bulionu warzywnego, 3 gałązki rozmarynu, 1 ząbek czosnku, 1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.