Reklama
  • Piątek, 28 czerwca 2013 (12:57)

    Potrawka z okonia

Składniki na 4 porcje

Reklama

30 dag marchwi, 1 cebula, 12 dag mieszanego ryżu (dzikiego i białego), sól, 50 dag filetów z okonia, 4 łyżki soku z cytryny, biały pieprz, 1 łyżka oleju, 1/4 l bulionu warzywnego, 1/4 l tłustego mleka 3,2 proc., 15 dag zielonego groszku (mrożonego albo z puszki), 2 łyżki jasnej zasmażki błyskawicznej, 1 pęczek koperku, cytryna do dekoracji.

cytryna do dekoracji

Czas przygotowania: około 30 minut.

1. Marchewki obrać, opłukać, pokroić w słupki. Cebulę obrać, grubo posiekać. Ryż wsypać na posolony wrzątek, ugotować według przepisu na opakowaniu.

Filety z okonia opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki. Skropić 2 łyżkami soku z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem.

2. Na patelni rozgrzać olej. Ułożyć filety, smażyć około 5 minut. Rybę zdjąć z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażyć marchewkę i cebulę. Warzywa zalać bulionem i mlekiem. Doprowadzić do wrzenia, po około 4 minutach gotowania dodać groszek.

Sos zagęścić zasmażką błyskawiczną. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Koperek posiekać (część odłożyć) i wrzucić do sosu. Dołożyć rybę. Razem podgrzewać jeszcze 3 minuty. Potrawkę serwować z ryżem, udekorować koperkiem.

Życie na gorąco
Więcej na temat:filety | sos | S.O.S. | z

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 80 dag filetów z białej ryby, 1 czerwona cebula, po 1/2 czerwonej i zielonej papryki, 3 ząbki czosnku, 1 papryczka chili, 1/4 szkl. soku z limonki, 1 płaska łyżeczka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.