Reklama
  • Środa, 25 września 2002 (21:51)

    Pstrąg cytrynowo-ziołowy

4 świeże pstrągi; 8 plasterków boczku; 8 ząbków czosnku; 1 łyżka oliwy; 2 cytryny; 1 pęczek tymianku; 4 gałązki świeżej szałwii; 1 gałązka świeżego rozmarynu; sól, pieprz.

Porcja dla 4 osób.
Stopień trudności - łatwe.
Czas przyrządzenia - 1 h i 40 min.
Ilość kalorii - 1 porcja - 450 kcal.
Zawartość tłuszczu - mała.

Przyrządzanie

Reklama

A. Świeże pstrągi sprawić, umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, po czym z zewnątrz oraz wewnątrz natrzeć je solą i pieprzem.

B. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Ryby natrzeć w środku oliwą i włożyć plasterki czosnku.

C. Skórę pstrągów naciąć ostrym nożem po obydwu bokach dwa razy na krzyż, tak żeby nie uszkodzić mięsa. Każdą z ryb zawinąć w dwa plasterki boczku.

D. Tymianek, szałwię oraz rozmaryn dokładnie wymyć, osączyć i grubo pokroić. Cytryny myć w gorącej wodzie, wytrzeć i kroić w cienkie plastry. Przygotowanymi ziołami i plastrami cytryny obłożyć ryby.

E. Pstrągi ułożyć w koszyczku do grillowania ryb, zamknąć i grillować z każdej strony po około 15 minut.

Nasza rada

Jeśli wolimy pstrąga z koperkiem, natką pietruszki i estragonem, należy użyć folii aluminiowej i nie owijać ryby boczkiem.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Zobacz również

  • Składniki: 70 dag fileta z dorsza, 2 jajka, sok z połowy cytryny, bułka tarta, pieprz, sól, olej. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.