Reklama
  • Czwartek, 9 maja 2013 (10:50)

    Pstrąg w liściach kapusty

Smaczny, apetyczny pstrąg w towarzystwie warzyw i zielonych liści – to uczta dla podniebienia.

Składniki na 4 porcje: 4 sprawione pstrągi (każdy po ok. 30 dag), mała, luźna główka kapusty, 4 pomidory, 2 cebule, 2 limonki, 2 łyżki masła, 4 łyżki drobno posiekanych ziół (natka, kolendra, rozmaryn, szczypiorek), 4 gałązki rozmarynu, 4 ząbki czosnku, świeżo mielony czarny pieprz, pieprz ziołowy, sól

Przygotowanie: Kapustę opłucz i oczyść z zewnętrznych, uszkodzonych liści. Główkę włóż na 6-8 minut do posolonego wrzątku. Wyjmij, odsącz, przestudź. Przygotuj liście do owijania ryby.

Reklama

Pstrągi dokładnie opłucz z zewnątrz i od środka. Osusz papierowym ręcznikiem. Limonki umyj i sparz, cienko obierz ze skórki, a z miąższu wyciśnij sok. Sokiem skrop ryby z zewnątrz i od środka. Oprósz solą oraz czarnym i ziołowym pieprzem. Odłóż na kilka minut.

Cebulę i pomidory pokrój w grube plastry. Pstrągi panieruj w posiekanych ziołach. Przykryj i wstaw na ok. 20 minut do lodówki. Już gotowe, w kapuście, ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Podlej 3 łyżkami wody i piecz ok. 30 minut w temperaturze 200°C. Pstrąga podawaj z ziemniakami.

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Krok po kroku

Z ugotowanej kapusty zdejmij co najmniej 8 największych liści. Z każdego ostrożnie zetnij najgrubsze nerwy, uważając, aby nie przebić go na wylot. Liście osusz i posmaruj odrobiną miękkiego masła.

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Do środka każdego pstrąga włóż po kilka plasterków pomidora i cebuli, po małej gałązce rozmarynu i kawałek skórki z limonki. Obierz czosnek. Ząbki pokrój w plastry i również umieść w środku ryby.

Każdą z ryb ułóż na 2-3 liściach kapusty tak, aby liściem przykryć pstrąga również od góry. Na wierzch każdej porcji połóż kawałeczki masła. Całość owiń w folię aluminiową, lekko, nie dociskając.

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Na żywo
Więcej na temat:pstrąg | pstrągi

Zobacz również

  • Składniki: 3 ząbki czosnku , 2 ziemniaki, 3 łyżki majonezu, 60 dag filetów z mintaja, czerwona cebula, łyżka posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki parmezanu, 3 jajka, sól, pieprz, olej. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.