Reklama
  • Czwartek, 16 lutego (10:00)

    Pstrąg w maku

Składniki: 4 średnie filety z pstrąga, 3/4 szklanki maku, sól , olej rzepakowy do smażenia

Reklama

Przygotowanie: 1. Filety z pstrąga umyj i jeśli jest, to zdejmij skórę. Bardzo dokładnie sprawdź, czy ryba nie ma ości.

2. Każdy płat przekrój na pół i delikatnie posól. Na patelni rozgrzej olej, a na talerz wysyp trochę maku.

3. Kawałki ryby obtocz (ale tylko z jednej strony, od strony grzbietu) w maku i połóż od tej strony na rozgrzaną patelnię (chodzi o to, by mak się zarumienił i utworzył na rybie skorupkę).

4. Po dwóch minutach przełóż pstrąga na drugi boczek (ten bez panierki i smaż 2-3 minuty).

5. Gotowe filety w maku odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by wchłonął zbędny tłuszcz.

Czas: ok. 40 minut. Poziom: łatwy, porcje: 4.

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 4 duże filety z ryby morskiej, sok wyciśnięty z cytryny , 1 duży por, 2-3 ząbki czosnku, 1 pęczek natki, 4 łyżki masła, 1 łyżeczka mielonej przyprawy do ryb, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.