Reklama
  • Czwartek, 16 lutego 2017 (10:00)

    Pstrąg w maku

Składniki: 4 średnie filety z pstrąga, 3/4 szklanki maku, sól , olej rzepakowy do smażenia

Reklama

Przygotowanie: 1. Filety z pstrąga umyj i jeśli jest, to zdejmij skórę. Bardzo dokładnie sprawdź, czy ryba nie ma ości.

2. Każdy płat przekrój na pół i delikatnie posól. Na patelni rozgrzej olej, a na talerz wysyp trochę maku.

3. Kawałki ryby obtocz (ale tylko z jednej strony, od strony grzbietu) w maku i połóż od tej strony na rozgrzaną patelnię (chodzi o to, by mak się zarumienił i utworzył na rybie skorupkę).

4. Po dwóch minutach przełóż pstrąga na drugi boczek (ten bez panierki i smaż 2-3 minuty).

5. Gotowe filety w maku odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by wchłonął zbędny tłuszcz.

Czas: ok. 40 minut. Poziom: łatwy, porcje: 4.

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg ziemniaków, cebula, 1 jajko, łyżka mąki, olej, 1 ogórek, 1 cytryna, 10 dag serka homogenizowanego naturalnego, 20 dag wędzonego łososia, sól, pieprz, 3 gałązki koperku, sałata więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.