Reklama
  • Piątek, 14 października 2016 (13:05)

    Pstrąg z pieca z ziemniakami

Składniki na 4 porcje: 4 małe, wypatroszone pstrągi, 1 kg drobnych młodych ziemniaków, 2 cytryny, 1 pęczek koperku, sól morska, pieprz kolorowy świeżo mielony, oliwa.

1. Koperek umyć, posiekać. Cytryny sparzyć. Z jednej otrzeć skórkę i wycisnąć sok, drugą pokroić w plasterki.

Reklama

2. Ryby oczyścić, umyć, osuszyć. Natrzeć otartą skórką z cytryny, oprószyć z zewnątrz i w środku solą i pieprzem.

3. Do środka ryb włożyć koperek i plastry cytryny, skórę ponacinać.

4. Ziemniaki umyć, osuszyć pokroić w ćwiartki, przełożyć do naczynia do zapiekania natłuszczonego oliwą, oprószyć solą i resztą koperku, skropić oliwą. Piec 30 min w temp. 200ºC, na ziemniakach ułożyć ryby i piec jeszcze 15 min.

Nasza rada

Pod koniec pieczenia posyp ryby ciemnymi oliwkami. Danie podawaj z sosem czosnkowym na bazie jogurtu.

Przygotowanie: ok. 55 minut

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag filetu z łososia ze skórą, 1 łyżka miodu, 2 łyżki ostrej musztardy, sól, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, pieprz, 2-3 łyżki oliwy, szczypta płatków chili, 2-3 łyżki sosu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.