Reklama
  • Środa, 22 lutego (08:05)

    Pstrąg z sałatką grejpfrutową

Składniki: 800 g filetu z pstrąga atlantyckiego, 2 łyżki oliwy, 3 czerwone grejpfruty, 2 szklanki świeżych ziół, np.: rukwi wodnej, rzeżuchy, natki pietruszki, fenkuł (bulwa ok. 300 g), pokrojony w piórka, 1/3 szklanki oliwek, kalamata, sól, pieprz.

Reklama

1. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Półkę wyłóż papierem do pieczenia.

2. Umyj filet i osusz go na papierowym ręczniku. Podziel na 4 porcje. Ułóż je na przygotowanym papierze, posmaruj połową oliwy. Oprósz solą. Piecz, bez przykrycia, 10-15 minut (lub dłużej, jeśli wolisz rybę dobrze wypieczoną).

3. Obierz grejpfruty, podziel na cząstki i obierz z błonek (rób to nad talerzykiem, aby nie stracić soku, który przy tym wyciśniesz). Przełóż kawałki grejpfruta do miski, wlej sok z talerzyka oraz resztę oliwy. Przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wymieszaj. Dodaj zioła, pokrojony fenkuł oraz oliwki. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.

4. Przełóż upieczoną rybę na półmisek i obłóż ją sałatką. Podawaj od razu.

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 1 por, chili, 4 dzwonka łososia, sól, 1 cytryna , 2 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki oleju, 1/2 op. mrożonych warzyw z brokułami, 1 szkl. bulionu, dymka, kolorowy pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.