Reklama
  • Poniedziałek, 5 marca 2012 (15:00)

    Pstrągi w pomidorach i liściach kapusty

Hit letniego menu.

Zdjęcie

/Smacznego
/Smacznego
Składniki:

- 4 sprawione pstrągi po około 30 dag każdy,
- mała, luźna główka kapusty,
- 4 pomidory,
- 2 cebule,
- 2 limonki,
- 5 dag masła,
- 4 łyżki drobno posiekanych ziół (natka, kolendra, rozmaryn, szczypiorek),
- 4 gałązki rozmarynu,
- 4 ząbki czosnku,
- świeżo mielony czarny pieprz,
- pieprz ziołowy,
- sól

Reklama

Przygotowanie:

Krok pierwszy
Kapustę opłucz, oczyść z zewnętrznych, uszkodzonych liści. Główkę włóż na 6-8 minut do posolonego wrzątku. Następnie wyjmij, osącz, przestudź. Zdejmij co najmniej 8 największych liści. Z każdego liścia ostrożnie zetnij najgrubsze nerwy, uważając, aby nie przebić go na wylot. Liście posmaruj odrobiną miękkiego masła.
Krok drugi
Pstrągi dokładnie opłucz z zewnątrz i od środka. Osusz papierowym ręcznikiem. Sparz limonki, cienko obierz ze skórki, a z miąższu wyciśnij sok. Sokiem skrop ryby z zewnątrz i od środka. Oprósz solą oraz pieprzem czarnym i ziołowym. Odłóż na kilka minut. W tym czasie cebulę i pomidory pokrój w grube plastry.
Krok trzeci
Do środka każdego pstrąga włóż po kilka plasterków pomidora i cebuli, po małej gałązce rozmarynu i kawałku skórki z limonki. Obierz czosnek. Ząbki pokrój w plastry i również umieść w środku ryby. Następnie pstrągi opanieruj w posiekanych ziołach. Tak przygotowane przykryj i wstaw na około 20 minut do lodówki.
Krok czwarty
Następnie każdą z ryb ułóż na 2-3 liściach kapusty. Przykryj kawałkami masła i zawiń w folię aluminiową. Piecz na grillu ok. 30 minut. Ewentualnie pstrągi w kapuście ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, przykryj kawałkami masła, podlej 3 łyżkami wody i piecz 25 minut w temp 200°C. Podaj z ziemniakami.

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 300 g łososia, 1 torebka brązowego ryżu, 2 garści roszponki, 2 pomarańcze, 2 cm imbiru, 1/2 łyżeczki papryki w proszku, 1/2 łyżeczki kurkumy, limonka, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 papryczka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.