Reklama
  • Wtorek, 25 października 2016 (13:05)

    Pyzy z grzaneczkami na kwaszonej kapuście

Składniki na 4 porcje: 1 kg ziemniaków, 10 dag mąki pszennej, 2 jajka, 2 cebule, 50 dag łopatki, 5 łyżek oleju, 60 dag kwaszonej kapusty, 1 czerstwa bułka kajzerka, 10 dag szynki pokrojonej w kostkę, 1 pęczek natki, 15 dag startego żółtego sera, 20 dag kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz, kminek

Reklama

1. Ziemniaki obierz i gotuj ok. 25 minut w posolonej wodzie. Potem je odcedź i od razu przeciśnij przez praskę. Piure przestudź. W tym czasie cebule obierz, posiekaj. Łopatkę pokrój w kostkę, zrumień na 2 łyżkach mocno rozgrzanego oleju. Dołóż połowę cebuli i smaż razem kilka minut.

2. Kapustę odciśnij, włóż do garnka. Dodaj łopatkę, dopraw solą, kminkiem i cukrem. Duś pod przykryciem 20 minut. Bułeczkę pokrój w kosteczkę, zrumień na reszcie oleju. Zdejmij. Na tym samym tłuszczu podsmaż szynkę i resztę cebuli. Natkę opłucz, posiekaj.

3. Piure wymieszaj z jajkami i mąką. Zagnieć ciasto. Dodaj kosteczki szynki, natkę i grzanki. Dobrze wyrób. Z masy ziemniaczanej uformuj knedle. Kapustę przełóż do żaroodpornej formy. Ułóż na niej knedle. Śmietanę wymieszaj z serem. Polej knedle. Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz godzinę. Przed podaniem posyp np. posiekaną natką.

Przygotowanie ok. 2 godzin, 1 porcja 870 kcal.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag mrożonych kotlecików z łososia, 2 mrożone brykiety szpinaku, 1 duży ziemniak, 1 duża marchewka, 100 ml kremówki 30 proc., 1 jajko, 1-2 łyżki świeżego posiekanego koperku,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.