Reklama
  • Poniedziałek, 19 sierpnia 2013 (09:00)

    Roladki rybne

Składniki: na 4 porcje, 4 pomidory, 2 czerwone papryki, 1 papryczka chili, 3 ząbki czosnku, 50 g czarnych oliwek bez pestek, 1-2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz czarny mielony, 80 dag białej ryby (filet), 250 ml bulionu rybnego, 150 ml białego wina, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, zioła do dekoracji

Przygotowanie: Pomidory umyj i przetnij na krzyż ich skórkę. Sparz je we wrzątku, szybko schłodź, a następnie obierz ze skórki i usuń nasiona. Z czerwonej papryki i strąka papryczki chili również wyjmij nasiona, a warzywa opłucz. Ząbki czosnku obierz.

Wszystkie warzywa i oliwki pokrój w równą, drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i przez kilka minut podsmaż warzywa z oliwkami, co jakiś czas mieszając.

Reklama

Przygotuj bulion warzywny. Z większej ilości zrób sos. W reszcie bulionu (ok. 50 ml) wymieszaj łyżkę mąki ziemniaczanej i zagęść sos, w którym gotują się roladki.

Po wyjęciu udekoruj je świeżymi ziołami. Podawaj z ryżem, ziemniakami piure lub białym pieczywem.

3 kroki do... zrobienia roladek

Filety rybne oczyść, usuń błonki, wyrównaj ich brzegi. Umyj, lekko odciśnij wodę, osusz. Następnie pokrój je w podłużne kawałki. Posyp solą i zmielonym białym pieprzem. Na każdy kawałek ryby wyciśnij kilka kropli soku z cytryny.

Przestudzoną mieszankę warzywną nakładaj na każdy kawałek ryby. Warzywa rozprowadź równomiernie łopatką, wyrównaj powierzchnię. Następnie zwiń rybę z warzywami w roladki, podobnie jak krokiety. Zepnij wykałaczkami.

Do głębokiej patelni wlej ok. 200 ml bulionu rybnego, dodaj wino i zagotuj wszystko na małym ogniu. Po 2-3 minutach, do powstałego sosu ostrożnie przełóż gotowe roladki rybne. Przykryj pokrywką i lekko podgotuj całość przez 15 minut, przewracając rybę.

Na żywo
Więcej na temat:roladki | filety

Zobacz również

  • Składniki: 4 filety z dowolnej białej ryby (np.: dorsza, mintaja, morszczuka, halibuta), łyżka oliwy, por, oczyszczony i pokrojony w krążki, 1 i 1/2 łyżki kaparów, 1/2 szklanki białego wina, 400 g... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.