Reklama
  • Poniedziałek, 25 lutego 2013 (11:47)

    Roladki z filetów rybnych z szynką i ziemniakami

składniki: 3 filety z ryby (tilapia, pstrąg, mintaj), 200 g filetu z łososia, 2 łyżki francuskiej musztardy, 4 plasterki szynki (najlepiej parmeńskiej), dymka, pół szklanki białego wina, 4 łyżki oliwy, szczypior, natka, sól, świeżo zmielony czarny pieprz.

1. Filety z ryby dokładnie umyj, osusz i przekrój wzdłuż. Oprósz solą i pieprzem, rozłóż na desce i dokładnie posmaruj musztardą, najlepiej z obu stron.

Reklama

2. Filet z łososia umyj, osusz i pokrój w średnią kostkę. Na posmarowane musztardą filety wyłóż po kawałku łososia i ciasno zawiń. Każdą roladkę owiń plasterkiem szynki i ostrożnie zepnij wykałaczką.

3. Na patelni rozgrzej oliwę lub olej, podsmaż roladki z każdej strony. Dymki oczyść, posiekaj i wsyp do wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania lub brytfanki.

Na posiekaną dymkę wyłóż podsmażone roladki. Polej je winem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz 10-15 minut. Tak przygotowane roladki najlepiej smakują z ziemniakami z wody. Przed podaniem posyp szczypiorem i natką. Podawaj z sałatą skropioną oliwą.

Nasza rada

Jeśli nie lubisz szynki parmeńskiej, możesz zastąpić ją chudym boczkiem albo szynką wiejską niepozbawioną tłuszczu, wędzoną lub gotowaną.

Olivia
Więcej na temat:z

Zobacz również

  • Rybna  zapiekanka

    Składniki: 25 dag makaronu penne, 3 filety tilapii, 1/2 brokułu, 200 ml śmietanki 30 proc., jajko, 15 dag sera żółtego, przyprawa do ryb, przyprawa z suszonymi pomidorami i czosnkiem, masło, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.