Reklama
  • Wtorek, 22 września 2015 (11:05)

    Roladki ze szpinakiem i rybą

Składniki na 4 porcje: 20 dag szpinaku, 2 ząbki czosnku, 2 cebule, 6 łyżek oleju, 25 dag mielonego twarogu, 1 opakowanie (50 dag) makaronu lasagne, 30 dag filetów z łososia, (ew. innej morskiej ryby), po 1 czerwonej i żółtej papryce, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 175 ml bulionu warzywnego, ok. 5 gałązek szałwii, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

1 Makaron włóż do wrzącej, posolonej wody. Gotuj 5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową. Płaty zanurz na chwilę w zimnej wodzie, wyjmij, osącz i ułóż na ściereczce.

2 Szpinak przebierz, opłucz, osusz. Cebule obierz, grubo posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim połowę czosnku i cebuli. Dołóż szpinak. Chwilę razem podduś. Potem przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zdejmij z ognia i wymieszaj z twarogiem. Filety opłucz, osusz, lekko posól i pokrój na kawałki.

Reklama

3 Na płatach makaronu rozłóż masę szpinakową i rybę. Pozostaw wolne brzegi. Lasagne zwiń. Rulony owiń grubą folią aluminiową. Mocno skręć końce. Włóż do posolonego wrzątku i gotuj ok. 15 minut.

4 W tym czasie papryki oczyść, opłucz, strączki pokrój w drobną kostkę. Resztę cebuli i czosnku zeszklij na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Dodaj paprykę i koncentrat pomidorowy. Zasmaż. Podlej bulionem, gotuj ok. 2 minut. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem.

Listki szałwii usmaż na pozostałym oleju. Rulony ze szpinakiem i rybą wyjmij, pokrój na kawałki. Polej sosem paprykowym i udekoruj listkami szałwii.

Przygotowanie 30 minut, 1 porcja 570 kcal

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 4 sztuki: 4 sprawione pstrągi, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 3 jajka,4-5 łyżek mąki, 10 dag płatków migdałowych, 7-8 łyżek klarowanego masła, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.