Reklama
  • Piątek, 8 maja 2015 (13:10)

    Ryba gotowana na parze z ziemniakami

Składniki dla 4 osób: 4 porcje po 30 dag ryby maślanej, dorsza, łososia lub innej • marchewka • kawałek selera korzeniowego • 3 ziemniaki • cytryna • 3 łyżki masła • łyżeczka oleju lub oliwy • koper • sól • pieprz.

1 Rybę opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Połóż na talerzu, polej olejem lub oliwą, posyp solą i pieprzem, skrop sokiem z połowy cytryny. Odłóż ją na pół godziny do lodówki.

2 Ziemniaki obierz, umyj. Marchewkę, seler obierz, umyj, pokrój w plasterki. Do garnka do gotowania na parze wlej wodę, ułóż na nim sitko. Włóż do niego kawałki ryby, warzywa (możesz dodać wyciśnięty przez praskę czosnek), przyprawy, pokrojoną w plastry połówkę cytryny. Rybę i warzywa posmaruj masłem. Przykryj, postaw na niewielkim ogniu i gotuj 30 minut. Zdejmij z sitka, podawaj ze świeżą sałatą lub ogórkiem, z chrzanem albo majonezem.

Reklama

CZAS: około 50 minut

Dobry Tydzień
Więcej na temat:ryba | ziemniaki | ryby | ryby | As | na | z | ziemniak

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag fileta z dorsza, 1 szklanka bułki tartej, 2 jajka, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz czarny i cytrynowy, papryka, 3 łyżki mąki, olej do smażenia . Sos: 1 szklanka jogurtu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.