Reklama
  • Poniedziałek, 10 sierpnia 2015 (13:05)

    Ryba na ostro

Składniki na 4 porcje: 60 dag filetu z ryby morskiej, sok z cytryny, 1 cebula, 2 kolorowe papryki, imbir, 3 ząbki czosnku, chili, olej, 30 dag kapusty pekińskiej, 200 ml bulionu, pieprz, sól, mielona papryka, kardamon, kurkuma 3kolendra

Reklama

1. Filety podziel na porcje, opłucz starannie, osusz, a potem natrzyj solą oraz pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Blachę wyłóż pergaminem. Ułóż porcje ryby. Skrop je olejem. Piecz około 10 min w 190 st.

2. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Umyte papryki przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w paseczki. Obierz kawałek korzenia imbiru (2 cm), posiekaj w zapałkę razem z oczyszczonym z pestek strąkiem chili.

3. Obrany czosnek pokrój w płatki. Kapustę pekińską (ewentualnie szpinak) oczyść, rozdrobnij. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Przesmaż cebulę, imbir, paprykę i chili. Dodaj czosnek oraz kapustę, duś 3 min.

4. Całość dopraw mieloną papryką, szczyptą kardamonu i kurkumy. Zalej wywarem i duś, aż większość płynu odparuje. Dopraw solą i pieprzem, posyp kolendrą. Podawaj do filetów.

Czas ok. 30 min; porcja – 220 kcal, cena 4 zł.

Do smażonych, pieczonych czy gril- lowanych ryb doskonale pasują świeże lub suszone zioła (koperek, rozmaryn, estragon). Warto także skropić filety sokiem z cytryny lub włożyć do tuszki trawę cytrynową.

Dobra rada: Do przyrządzenia dania nadają się filety z: dorsza, halibuta, morszczuka, soli oraz mintaja.

Świat kobiety
Więcej na temat:ryba | ryby | ryby | na | sok z cytryny

Zobacz również

  • Składniki (4 porcje): ● 400 g ryby (dorsza, mintaja, miruny) ● 4 duże marchewki ● 5-cm kawałek pora (biała część) ● sól ● pieprz ● cytryna ● koperek ● natka pietruszki ● oliwa extra vergine ● 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.